Kiedy uczysz się, jak zrobić makaron z cukinii, musisz pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, cukinia ma dużą zawartość wilgoci – ponad 95% wody w masie. Gotowanie cukinii zmniejsza jej rozmiar i uwalnia więcej wilgoci, co powoduje, że makaron z cukinii jest bardziej miękki. Celem jest zmiękczenie makaronu bez utraty jego konsystencji al dente.
Po wybraniu przepisu następnym krokiem jest ugotowanie makaronu z cukinii. Aby to zrobić, musisz dodać około 2 do 3 łyżek (30 do 45 ml) wody. Dzięki temu makaron z cukinii nie wyschnie. Kiedy już je namoczysz, umieść je w naczyniu nadającym się do mikrofalówki i przykryj pokrywką lub folią do mikrofalówki.
Aby zrobić makaron z cukinii, możesz użyć noża do pokrojenia cukinii w wąskie paski lub pokroić całą cukinię. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj ostrego noża szefa kuchni. Krojenie cukinii jest trudne, chyba że jesteś profesjonalistą w posługiwaniu się ostrym nożem. Ostry nóż ułatwi zrobienie idealnego makaronu z cukinii.
Innym sposobem na zrobienie makaronu z cukinii jest użycie spiralizera. Urządzenia te mogą być ręczne lub stołowe i zamieniają warzywa takie jak marchew, słodkie ziemniaki i buraki w cienkie nitki. Jeśli nie masz spiralizera, możesz też użyć obieraczki do warzyw julienne, która pokroi je w cienkie paski.
Spiralizer do warzyw ułatwi zrobienie makaronu z cukinii, tnąc warzywa w długie, cienkie paski. Makaron ten może mieć dowolny kształt, w tym cienkie nitki spaghetti, szerokie nitki przypominające fettuccine i bardzo szerokie nitki lasagne. Istnieje wiele sposobów na zrobienie makaronu z cukinii, ale najprostszym jest zakup spiralizera do warzyw.
Najlepszym sposobem na przygotowanie makaronu z cukinii jest przygotowanie go z wyprzedzeniem. Najlepiej zrobić je nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Jeśli przechowujesz je przez dzień lub dwa, pamiętaj, żeby przykryć je papierowymi ręcznikami i przechowywać w lodówce. Możesz też zamrozić je po przygotowaniu.
Drugim sposobem przyrządzenia makaronu z cukinii jest ugotowanie go na parze na patelni. Ta metoda wykorzystuje wysoką temperaturę do szybkiego ugotowania makaronu, ale ważne jest, aby zachować ostrożność, używając patelni, która dobrze przewodzi ciepło. Makaron powinien być gotowany, aż będzie al dente, ale nie za miękki. Możesz też użyć metody piekarnikowej, która wysusza makaron i jest najlepsza dla cienkich warstw makaronu.
Po przygotowaniu zoodli rozłóż je na dużej blasze do pieczenia. Posyp je solą morską i gotuj, aż będą al dente. Dodanie soli i pieczenie usunie nadmiar wilgoci i sprawi, że zoodle będą delikatne. Kiedy będziesz chciał je podać, dodaj do nich swój ulubiony sos.
.