Przygotowanie mąki ryżowej w domu ma wiele zalet. Użycie młynka do kawy lub robota kuchennego to doskonały sposób na zmielenie ryżu na mąkę. Najlepiej jest wcześniej wyczyścić młynek lub robot kuchenny. Kiedy ryż zostanie zmielony, powinien utworzyć kruche ciasto. Możesz użyć tego ciasta do przygotowania naleśników, tortilli i innych przepisów. Z jednej filiżanki ryżu otrzymasz około półtorej filiżanki mąki. Aby przechowywać mąkę ryżową, umieść ją w szczelnie zamkniętym słoiku w chłodnym, suchym miejscu. Może być przechowywana przez trzy miesiące.
Jeśli planujesz przechowywać mąkę, musisz ją odpowiednio oznaczyć. Na etykiecie powinna znaleźć się informacja, że jest to mąka ryżowa. Powinna być przechowywana w chłodnym, ciemnym miejscu oraz w lodówce lub zamrażarce. Trzymaj z dala od bezpośredniego światła słonecznego i gorących powierzchni. Mąka ryżowa to świetny sposób na stworzenie wielu smacznych potraw.
Po zmieleniu ryżu możesz go przełożyć do osobnej miski. Następnie ponownie zmontuj młynek. Dodaj zmielony ryż do leja, który będzie pobierał mąkę wolniej niż całe ziarna. Podczas mielenia ryżu usłyszysz, że młynek wydaje wysoki dźwięk.
Mąkę ryżową można zrobić z dowolnej ilości ryżu. Możesz użyć młynka do mieszania, żeby zrobić małe porcje, lub młynka do mielenia, żeby zrobić większe porcje. Po zrobieniu odpowiedniej ilości mąki ryżowej przechowuj ją w szczelnym słoiku. Po zmieleniu możesz ją również zamrozić. Istnieją dwa rodzaje mąki ryżowej: biała i brązowa. Biała odmiana jest pozbawiona otrębów, natomiast brązowa zawiera ich więcej. Biała mąka jest najlepsza do ciast i makaronów, a brązowa do makaronów i zagęszczania. Oba rodzaje mogą być stosowane zamiennie w przepisach.
Poza produkcją naleśników, mąka ryżowa może być używana w przepisach na chleb. Chociaż nie jest najlepszym wyborem do wypieku chleba na zakwasie, ponieważ nie zawiera glutenu, który jest niezbędny do stworzenia mocnego ciasta bezglutenowego, doskonale nadaje się do słodkich ciast. Świetnym sposobem na wykorzystanie domowej mąki ryżowej jest przygotowanie pikantnych muffinek.
Mąka ryżowa jest doskonałą alternatywą dla mąki pakowanej. Jest niedroga i nie zawiera dodatku cukru ani soli. Do jej mielenia możesz użyć młynka do kawy lub robota kuchennego. Możesz też użyć blendera wysokoobrotowego. W ten sposób szybko i łatwo przygotujesz mąkę ryżową. Następnie przechowuj mąkę ryżową w suchym, szczelnym słoiku.
Mąka ryżowa jest świetną bezglutenową alternatywą dla mąki uniwersalnej. Zawiera więcej błonnika niż mąka uniwersalna i jest zrobiona tylko z jednego składnika. Mąka ryżowa zawiera również te same składniki odżywcze i właściwości, co tradycyjny ryż. Poza zaletami bezglutenowymi, mąka ryżowa ma również niską zawartość cholesterolu i sodu.