Proces produkcji hot-doga rozpoczyna się od zmielenia skrawków wołowych na drobny proszek i wymieszania ich z przyprawami i innymi składnikami. Następnie umieszcza się je w osłonkach celulozowych i skręca, tworząc długie pasmo. Proces ten trwa zazwyczaj około godziny, w zależności od rodzaju hot-doga. Po tym etapie ogniwa są przenoszone do automatycznej maszyny do nadziewania i łączenia. Następnie są spryskiwane wodą, żeby zapewnić jednolitą temperaturę wewnątrz hot-doga. Następnie nadziewane są w osłonki pochodzenia zwierzęcego i wykańczane w wędzarni lub dużym piecu produkcyjnym.
Aby przygotować hot doga, który chrupie na zewnątrz, możesz go upiec lub podgrzać w mikrofali. Jeśli używasz metody mikrofalowej, umieść hot doga na talerzu przystosowanym do mikrofalówki. Przykryj go ręcznikiem papierowym, aby utrzymać ciepło. Kiedy będzie gotowy, włóż go do mikrofalówki.
Jeśli używasz grilla gazowego, możesz położyć hot dogi na gorącej powierzchni grilla. Pozwoli to na wydostanie się mięsa z osłonki. Ponadto ta metoda eliminuje konieczność czyszczenia garnków i patelni. Następnie możesz umieścić hot doga na bułce. Możesz użyć wybranej bułki lub położyć hot doga bezpośrednio na niej.
Inną opcją jest dodanie ketchupu lub musztardy. Dodanie tych składników nie jest konieczne, ale może być zabawne. Użycie musztardy lub keczupu sprawia, że dodanie szczegółów twarzy do hot doga jest nieco trudniejsze. Aby pociąć hot doga na odpowiedni rozmiar, zacznij od centymetra od końca hot doga. Upewnij się, że ucięta strona jest skierowana na zewnątrz, aby stworzyć rękę i nogę. Następnie gotuj go w wodzie przez około dwie do trzech minut.
Mięso używane do produkcji przetworzonych produktów mięsnych jest często hodowane w fabrykach. Zwierzęta są pozbawione podstawowych zasad humanitarnego traktowania i hodowane w brudnych warunkach. Mięso z ferm fabrycznych trafia do hot dogów i innych produktów spożywczych produkowanych przez gigantów przemysłu spożywczego. Co więcej, mięso to może mieć negatywny wpływ na dobrostan zwierząt i środowisko.
Wiele mięs używanych do produkcji hot dogów zawiera sztuczne dodatki i inne wypełniacze. Powinieneś sprawdzić etykietę, żeby wiedzieć, czy mięso w hot-dogu zawiera sztuczne składniki. Niektóre firmy, takie jak Coleman Natural, stosują okrawki wołowe jako alternatywę dla sztucznych składników. Używają też cukru trzcinowego i miodu zamiast sztucznych słodzików.
Hot dogi są świetnym daniem do podania na przyjęciu i można je łatwo zamrozić, jeśli nie potrzebujesz ich natychmiast. Możesz przygotować kilka dodatkowych hot dogów do późniejszego wykorzystania w lodówce lub zamrażarce albo w izolowanej plastikowej lodówce wypełnionej gorącą wodą. Kolejną ważną częścią hot doga jest bułka. Ważne jest, by wybrać odpowiednie bułki do hot-doga. Powinny być podobne do bułek do hamburgerów i mieć zaznaczoną długość bułki.